Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας!!








Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, την τιμούν ! Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη. Η φίλη, η σύζυγος η ερωμένη.
«Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την γυναίκα ;» αναρωτιόμαστε και στις 8 Μαρτίου την τιμούμε με ξεχωριστό τρόπο. Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να διεκδικούν αλλά και να διασκεδάζουν. Έγινε, πλέον, «παράδοση» την «Μέρα της Γυναίκας» γυναικείες συντροφιές να επιλεγούν τους δικούς τους τρόπους για έξοδο. Άλλωστε και η διασκέδαση είναι "γένους θηλυκού".
Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.
Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα.
Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών
Στις 8 Μάρτη :
· Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας. 
· Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ". Για να εκφράσουμε "είπε" την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας". Και ακόμα πρόσθεσε ότι, "την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα".
· Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Καλό βράδυ και χρόνια μας πολλά!!!


4 σχόλια:

  1. Έγινε μια αρχή για το μισό σχεδόν πληθυσμό της γης που στερείται ευκαιριών, μόρφωσης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων,,. Ας μην ξεχνάμε πως δεν ζουν όλες οι γυναίκες στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Ινδία τους απαγορεύουν ακόμα τη μόρφωση, στις μουσουλμανικές χώρες είναι ακόμα κάτω από την απόλυτη κηδεμονία του πατέρα και του συζύγου, στα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν συμμετοχή στην κηδεμονία των παιδιών τους και τόσα άλλα...Και αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τους υποχρεωτικούς γάμους των ανήλικων κοριτσιών (παιδιών 8,9,10 χρονών στην πλειοψηφία) με 50ρηδες και 60ρηδες άντρες, με τη συναίνεση του πατέρα τους, φτιάχνουμε ένα κάδρο δουλείας, εκμετάλλευσης και ταπείνωσης της γυναίκας στον 21ο αιώνα της Τεχνητής νοημοσύνης!
    Χρόνια Πολλά λοιπόν, στην προσπάθεια των γυναικών να ζουν -σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης-με ελευθερία και αξιοπρέπεια!
    Σ' ευχαριστώ προσωπικά για την ανάρτησή σου Βιργινία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαρία μου ακόμα σήμερα σε Αμερική και Ευρώπη υπάρχουν γυναίκες που περνούν πολύ δύσκολη ζωή.Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά παγκοσμίως. Εγω σ'ευχαριστώ για την ουσιαστική παρουσία σου. Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια μας πολλα Βιργινία μου. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες και σ'αυτές που απολαμβάνουν τρόπον τινά όλα όσα κέρδισαν με αγώνες οι γιαγιάδες ή προγιαγιάδες τους, αλλά και σε εκείνες που πασχίζουν για τα δικαιώματα που αξίζουν σε έναν άνθρωπο
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και καλά θα ευχόμουν Αννούλι μου. Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα δυο δάκρυα...

  Από τη γη δύο δάκρυα, θερμά μαργαριτάρια ανέβηκαν  και στάλαξαν στου Πλάστη τα ποδάρια.
 Κι’ είπε το πρώτο τρέμοντας στο Θείο Θρόνο
 Εμένα...