Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Μην ξεχάσετε τα παιδιά.



Η διαδρομή ήταν Μάτι - Ραφήνα κι αμέσως πίσω, μέχρι το άλλο τέρμα, τη Νέα Μάκρη, και πίσω πάλι. Κάθε απόγευμα, όλο το καλοκαίρι, πολλά παιδιά μαζί. Ευτυχία. Με κάτι μικρά ποδηλατάκια Eska, ανατολικά, βαριά κι ασήκωτα. Είχαμε δει, δυό και τρεις φορές, τον "Ξένοιαστο Καβαλάρη" στη "Ρία" και το ζούσαμε το έργο στον παραλιακό δρόμο, δεκατετράχρονα ήμασταν. Μαζί μας και λίγα κορίτσια, τι ωραία που τα βλέπαμε τα κορίτσια. Τα μαλλιά της Λένας στον αέρα όταν τρέχαμε στις κατηφόρες, τα θυμάμαι. Ζούσαμε τότε όλοι σε κάτι ασήμαντα σπιτάκια που έχτισαν οι πατεράδες μας πριν το 70, δεν ήμασταν αστοί -αλλά γιατί πρέπει να καίγονται οι αστοί; Κάποιοι τώρα σαν να χάρηκαν που πεθάναμε, δεν το κατάλαβα. Κοντά μας χάθηκαν και οι άλλοι, οι περαστικοί, αυτούς τους έριξαν στο Μάτι, δεν το γνώριζαν, αθώοι.

Και ήταν και τα παιδιά, τα δικά μας και τα παιδιά των άλλων. Που ζούσαν μέχρι χθές μαζί μας κι έκαναν τα ίδια πράγματα σχεδόν που κάναμε κι εμείς παλιά. Η ίδια μανία με το ποδήλατο για παράδειγμα -η Εβίτα ήταν και πρωταθλήτρια-, οι ίδιες βόλτες κάτω από τα ίδια πεύκα, οι ποδηλατάδες στους ίδιους δρόμους, τα ίδια φλερτ, τα μπάνια στην ίδια θάλασσα. Χάθηκαν και τα παιδιά. Εμείς προλάβαμε και ζήσαμε, τα παιδιά όχι.

Θα μας ξεχάσετε όλους, φυσικό είναι, και τι σημασία έχει. Ας μείνουν μόνο τα ονόματα των παιδιών. Δημήτρης Αλεξόπουλος, 13 ετών. Εβίτα Φύτρου, 13 ετών. Ανδρέας Φύτρος, 11 ετών. Σοφία Φιλιπποπούλου, 9 ετών. Γιώργος Κοκκινίδης, 9 ετών. Κasper Korzeniowski, 9 ετών. Βασιλική Φιλιπποπούλου, 9 ετών. Δημήτρης Κοκκινίδης, 5 ετών. Μαρία-Ηλιάνα Χερουβείμ, 5 ετών. Ευπραξία-Μελίνα Χερουβείμ, 5 ετών. Δημητρίου (αβάπτιστο), 6 μηνών.

 Μην ξεχάσετε τα παιδιά.

(δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού The Book' s Journal που μόλις κυκλοφόρησε)

Μάτι, 25.7.2018

Constantin Pittas

10 σχόλια:

  1. Ένα μεγάλο μήνυμα πραγματικά Βιργινία μου.
    "Μην ξεχνάτε τα παιδιά...!"
    Ένα μήνυμα που πρέπει να γίνει μότο ζωής, ανάμνηση υπόσχεσης και αξιών στη ζωή μας. Πραγματικά.
    Μπράβο για την ανάρτησή σου Βιργινία, την προωθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη μου, ευχαριστώ! Χαρούμενη Κυριακή εύχομαι!!

      Διαγραφή
  2. Ένα κείμενο μνημόσυνο. παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν και γονείς που δεν θα προσπαθήσουν ποτέ να γεμίσουν τα άδεια κρεβατάκια τις άδειες σχολικές τσάντες τα άδεια παιδικά δωμάτια γιατί έχουν πεθάνει κι αυτοί μαζί με τα παιδιά τους είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά.
    Καληνύχτα Βιργινία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τραγική η κατάσταση γι αυτούς τους γονείς Μαρία μου. Πως να παρηγορηθούν? Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Τι να πω? είναι από τις περιπτώσεις που η σιωπή βγάζει την μεγαλύτερη κραυγή . Υπέροχη ανάρτηση Βιργινίτσα μου . Καλό σου ξημέρωμα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θλίψη, απέραντη θλίψη! Σκέφτομαι τους γονείς τους. Πόνος! Αξεπέραστος! Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι κάποιοι είναι σε θέσεις που χρειάζεται υπευθυνότητα και δεν την έχουν. Καλημέρα Βασίλη!

      Διαγραφή
  5. Φοβερό κείμενο...και πραγματικά είναι όπως λέει και ο Βασίλης ένας τεράστιος πόνος για το χαμό τόσων αθώων ψυχών και δεν ξέρω αν θα ξεπεραστεί ποτέ. Θύμιση και σιγή...είναι το μόνο που ταιριάζει.
    Καλό Σ/Κο να περάσεις Βιργινία μου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Ελληνόπουλο.

  «Το Ελληνόπουλο» γράφτηκε από τον Βίκτωρ Ουγκώ το 1828 και αναφέρεται στην καταστροφή της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 30 Μαρτίου...